RoadShow 2018

21. 08. 2018

V květnu a červnu se konal již jubilejní 5. ročník BestDrive RoadShow 2018, na které jsme se opět zaměřili na kontrolu technického stavu automobilů. Vzhledem k tomu, že spousta českých a slovenských řidičů vyráží na dovolenou autem, je dlouhodobým cílem servisní sítě BestDrive přispět k větší bezpečnosti na cestách. Proto jsme během RoadShow kontrolovali zejména seřízení geometrie, stav pneumatik, tlak vzduchu v pneumatikách a také stav autobaterií a provozních kapalin.

Letos jsme v Česku s BestDrive RoadShow kontrolovali automobily v Brně, Českých Budějovicích, Opavě, Havířově, Hradci Králové, Karlových Varech, Liberci, Olomouci, Pardubicích, Plzni, Praze a v Ústí nad Labem, na Slovensku pak v Bratislavě, Martině, Nitře, Prievidzi, Prešově a Spišské Nové Vsi.

S BestDrive RoadShow jsme za českými a slovenskými řidiči vyrazili již popáté. A ukázalo se, že pořád jsou v technickém stavu automobilů značné rezervy. Podle očekávání i zkušeností z loňských ročníků – nejvíce podceňovaná je geometrie. Letos jsme zkontrolovali více jak 3 tisíce aut v 18 městech – 2 222 v Česku a 847 na Slovensku. A obdobně jako v loňských ročnících – více než 80% z nich neměla geometrii v pořádku!", říká Lucie Matušková, zástupkyně servisní sítě BestDrive.

Nejhůře na tom byli řidiči v Karlových Varech, kde dokonce až 94% kontrolovaných aut vykazovalo nějaký nedostatek v seřízení geometrie. Na Slovensku pak řidiči v Bratislavě a Spišské Nové Vsi, kde špatně seřízenou geometrii mělo 87% automobilů. Přitom správně nastavená geometrie má zásadní vliv na bezpečnost vozidla, komfort jízdy i ekonomiku provozu. Naopak – relativně nejlépe na tom jsou v Praze a Olomouci – tam se závada na geometrii prokázala „jen" u cca 70% automobilů", doplňuje statistiku Lucie Matušková.

Další oblastí, na kterou jsme se během RoadShow zaměřili, byly pneumatiky. Ve srovnání s geometrií se dá říci, že čeští i slovenští řidiči se pneumatikám věnují. Během BestDrive RoadShow 2018 jsme zkontrolovali kolem 12.000 pneumatik. V nepořádku – v drtivé většině případů způsobeném hloubkou dezénu, která byla nižší než legislativních 1,6 mm – byly 4% kontrolovaných pneumatik. Mezi nejdisciplinovanější patří řidiči z Hradce Králové, Liberce a Pardubic, kdy mimo legislativní rámec byly jen cca 2% kontrolovaných pneumatik", dodává Lucie Matušková.

BestDrive RoadShow není jen o informaci, že řidičům řekneme, jak na tom jejich auto je. Podrobně jim vždy vysvětlíme, kde je chyba, ale hlavně, co může například špatná geometrie nebo tlak v pneumatikách či nevyměňování provozních kapalin způsobit. Řidiči podceňují zejména seřízení geometrie a pravidelnou výměnu provozních kapalin. Naše dosavadní zkušenosti z RoadShow nás utvrdily v tom, že i v budoucnu se zaměříme na podobné „bezpečnostně-osvětové" akce. Budeme se snažit přijet řidičům blíž a nabídneme jim služby, které zlepší bezpečnost silničního provozu a jejich automobilů", uzavírá téma Lucie Matušková.